Włoskie panforte i marzenia o Toskanii

Włoskie panforte i marzenia o Toskanii

Italia… Wąskie uliczki, nad którymi suszy się pranie, kolorowe ramy okien, ławki przed domami, na których przesiadują mieszkańcy, pola po horyzont zapełnione słonecznikami, kręte ścieżki, małe winnice. Póki co, zostają nam jednak podróże kulinarne. Do Włoszech przenosimy się dzięki smakowi panforte di Siena, czyli „mocnemu ciastu ze Sieny” – tradycyjnemu przysmakowi rodem z Toskanii. Głównymi składnikami panforte są bakalie i miód, dlatego ciasto nie wyrasta, jest „zbite” i twarde. Można je przechowywać miesiącami – początkowo trudne do pokrojenia i ugryzienia, wkrótce zacznie kruszeć i mięknąć, o czym jednak nie zdążyliśmy się przekonać.

Panforte di Siena
120 g migdałów
125 g orzechów laskowych
300 g owoców kandyzowanych
otarta skórka z jednej pomarańczy
60 g mąki
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cynamonu
100 g cukru
180 g miodu
cukier puder

Migdały i orzechy prażymy na rozgrzanej patelni. Kiedy skóra orzechów laskowych popęka, zdejmujemy je z ognia i oczyszczamy ze skórki za pomocą ściereczki. Orzechy i migdały siekamy na większe kawałki (ciasto będzie dzięki temu pięknie prezentować się po rozcięciu), mieszamy z pokrojonymi owocami. Mąkę z kakao i cynamonem dodajemy do pozostałych składników. Cukier i miód podgrzewamy w rondelku aż do rozpuszczenia się kryształków cukru (gorące!). Łączymy bakalie, mąkę i miód, wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 50 minut w 150°C. Jeśli jednak panforte zacznie brązowieć, wyjmijmy je wcześniej, bo inaczej nabierze gorzkiego smaku. Ciasto, mimo wszystko, wyjdzie i będzie pyszne. Proste, prawda?
Na koniec oprószmy panforte cukrem pudrem.

*Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale proponuję wykorzystać mniejszą, aby panforte było nieco wyższe. Tortownicę koniecznie wyłóżcie papierem do pieczenia. Wysmarowanie formy masłem i posypanie bułką tartą zupełnie nie zdało rezultatu – ciasto musiałam odkrawać z tortownicy nożem.

Życzymy smacznego!
– Pan Sandman, który odkrył przepis oraz Pani Sandman, odpowiedzialna za wykonane.

Zobacz także: