Wielkanocne wariacje: Jacket potato z rostbefem i grillowanymi warzywami

Wielkanocne wariacje: Jacket potato z rostbefem i grillowanymi warzywami

Anglicy potrafią jeść! Jeść jacket potato, czyli “ziemniaki w mundurkach”, na śniadanie, obiad i kolację. Choć miłośnicy wyspiarskiej kultury kulinarnej mogliby zaprotestować, my na protest odpowiemy protestem. Epizod w angielskiej restauracji wyjawił nam ważką życiową prawdę: ziemniak jest dobry na wszystko! Możliwe są przeróżne kombinacje – widzieliśmy już jacket potato z zielonym groszkiem czy z chili corn carne, na pierwszym miejscu znaleźć się jednak musi jacket potato z baked beans (czyli podpiekaną w sosie fasolą), którym Brytyjczycy zajadają się przy każdej okazji. I choć jacekt potato z fasolą nie poruszył w nas sfer kulinarnie uśpionych i nie wskazał innych poziomów świadomości, wspominamy tego poczciwca z rozrzewnieniem.Jesteśmy niemal pewni, że popularne danie gości także na angielskich stołach podczas Wielkanocy. Aby nie odrywać się zbytnio od tradycji, nie dać się zawładnąć kulinarnej monotonii, proponujemy nową odsłonę jacket potato – tym razem z rostbefem i grillowanymi warzywami. Na polskim gruncie znane składniki zaprezentują się z zupełnie innej strony, a jacket potato stanie się niecodzienną propozycją świątecznego obiadu.

Jacket potato z rostbefem i grillowanymi warzywami

Składniki:
4 duże ziemniaki
100 g stek z rostbefu
średniej wielkości papryka
średniej wielkości pomidor
średniej wielkości cukinia
10 pieczarek
szklanka bulionu wołowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki bourbonu
świeżo zmielona sól morska i czarny pieprz
4 łyżki masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Porcje: 4

Czas: 60 minut + 20 minut

Ziemniaki dokładnie myjemy, szorujemy szczoteczką, a piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C (termoobieg). Osuszone ziemniaki nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach, następnie skrapiamy obficie oliwą. Umieszczamy je w naczyniu do zapiekania i pieczemy przez 60 min. Teraz przygotowujemy warzywa: myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy je do miski,  skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy. Stek przyzwyczajamy do temperatury pokojowej. Nieschłodzone masło łączymy z posiekanym szczypiorkiem, odstawiamy. Po upływie 50 min., rozgrzewamy grill, na którym układamy warzywa oraz stek. Warzywa grillujemy przez ok 3 min. z każdej strony. Stek, w zależności od grubości (nasz miał 1,5 cm) smażymy ok. 15 s z każdej strony, po dwa razy. Obróbkę termiczną steka kończymy w piekarniku. Umieszczamy go tam na ok. 5 min. i wyciągamy wraz z ziemniakami, odstawiamy na 10 min., po czym kroimy go na cieniutkie plasterki. W niewielkim garnuszku rozgrzewamy bulion, umieszczamy w nim ok ¼ warzyw, zalewamy alkoholem, zagotowujemy, po czym blendujemy na sos.

Ziemniaki nacinamy na krzyż, delikatnie odwijając ćwiartki, jak poły płaszcza. Układamy na nich po łyżce smakowego masełka. Fantazyjnie umieszczamy na nim grillowane warzywa oraz mięso. Podajemy z chlustem “grillowego” sosu. Voila, zwyczajne składniki, niezwyczajne danie.

Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman

Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl. Powyższą recepturę oraz 9 innych naszych propozycji, dedykowanych wielkanocnemu świętowaniu, znajdziecie w e-booku „Wielkanocna książka kucharska”, której mamy przyjemność być współautorami.

jacket-potato-z-rostbefem (2 z 2)

TAGI:
Zobacz także: