Terrina z fasolką szparagową i szpinakiem

Terrina z fasolką szparagową i szpinakiem

“Nie będę jeść szpinaku! Fasolka?! Ani mi się śni!” Ze wstydem przyznajemy, że także nam zdarzały się okresy kulinarnej dywersji, podczas których przed warzywami chowaliśmy się po kątach. Teraz wspominamy niechlubne czasy tchórzliwego “niejadztwa” ze wstydem. Szpinak? Pyszny! Fasolka szparagowa? Rarytas. Testujemy więc przeróżne kombinacje i połączenia, co raz zaskakując siebie nawzajem wynikami. Ostatnie odkrycie, terrina z kurczaka przeplatana fasolką i szpinakiem, zasługuje na miejsce przy świątecznym stole.

Terrina z kurczaka ze szpinakiem i fasolką szapargową

Składniki:
500 g filetu z kurczaka
100 g białego pieczywa tostowego*
150 ml śmietany kremówki
2 białka jaj
300 g świeżych liście szpinaku
200 g mrożonej fasolki szparagowej
14 plasterków chudego,wędzonego boczku
4 ząbki czosnku
sól
pieprz

Porcje: keksówka o wymiarach 22 cm x 12 cm

Czas: 90 minut

Chleb (bez skórki) kroimy w drobną kostkę i zalewamy kremówką połączoną z białkiem. Odstawiamy miseczkę na 30 min. Wrzucamy fasolkę szparagową na wrzątek, gotujemy do miękkości, ok. 5 min., odsączamy. Podsmażamy liście szpinaku na rozgrzanej oliwie, dodajemy dwa drobno pokrojone ząbki czosnku, dwa przeciskamy przez praskę, po kilku minutach masę odsączamy. Rozdrabniamy pieczywo w kremówce. Następnie miksujemy pokrojone na drobne kawałki mięsa doprawione solą i pieprzem, dodajemy chleb i ponownie miksujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, po czym wyściełamy dno i boki formy boczkiem tak, aby plasterki zwisały poza jej krawędzie.

Napełniamy formę połową kurczakowej masy, wygładzamy jej powierzchnię, wykładamy szpinak, na nim zaś ciasno układamy wzdłuż fasolkę – wyglądem przypomina to nieco tratwę – następnie resztę kurczaka i zawijamy terrinę zwisającymi końcówkami plastrów boczku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 50 minut w 160 st. C (termoobieg). Przed przystąpieniem do krojenia terrinę powinniśmy schłodzić. Doskonale smakuje na grzankach, chrupiącej bagietce, w towarzystwie np. sosu tatarskiego.

* Patent z chlebem tostowym podpatrzony w programie Anny Olson: Sezon na świeżość 2

Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman

Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl Powyższą recepturę oraz 9 innych naszych propozycji, dedykowanych wielkanocnemu świętowaniu, znajdziecie w e-booku „Wielkanocna książka kucharska”, której mamy przyjemność być współautorami.

terrina-z-kurczaka-z-plastrami-boczku-i-fasolka-szparagowa (1 z 2)

Zobacz także: