Tartaletki limonkowe z białą czekoladą

Tartaletki limonkowe z białą czekoladą

Polska tradycja świątecznego biesiadowania nie pozwala na skromność. Suto zastawione stoły, oblane lukrem baby, nadziane marcepanem czekoladowe zajączki sprawiają, że już po śniadaniu wielkanocnym (przeciągającym się w naszych domach niemal do obiadu) pragniemy przejść na rygorystyczną dietę. Zamiast pater zastawionych ciastem marzymy o deserze na jeden kęs, słodkości o orzeźwiającym smaku, słodkiej przekąsce, która obudzi nasz apetyt na “więcej”. Przychodzimy z pomocą! Szanowni Państwo, przedstawiamy tartaletki limonkowe z białą czekoladą.

Tartaletki limonkowe z białą czekoladą

Składniki:
150 g herbatników maślanych bądź digestive
100 g margaryny Palmy z Kruszwicy
2 łyżki cukru
2 limonki
250 g śmietanki kremówki 30 %
150 g białej czekolady

Porcje: 10

Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut – czas na schłodzenie

Ścieramy skórkę z jednej limonki, sparzonej uprzednio wrzątkiem – posłuży nam do dekoracji. Herbatniki miażdżymy przy pomocy tłuczka i dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę. Nakładamy masę na dno muffinkowych foremek wypełnionych papilotkami, po czym utwardzamy łyżką – baza dla tartaletek musi być dość twarda. Kroimy limonkę na cienkie plasterki, układamy po jednym na herbatnikową masę i posypujemy cukrem. Następnie zapiekamy spody przez ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C (termoobieg). Zostawiamy do wystygnięcia, w tym czasie przystępujemy do wykonania kremu. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z odrobiną śmietanki, odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie ubijamy resztę schłodzonej śmietanki i powoli dodajemy do niej roztopioną czekoladę. Zarówno herbatnikowe spody, jak i krem wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przelewamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim bazę z herbatników, tworząc fantazyjne babeczki. Całość ozdabiamy kawałkami limonki, startą skórką oraz białą czekoladą.

Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman

Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl. Powyższą recepturę oraz 9 innych naszych propozycji, dedykowanych wielkanocnemu świętowaniu, znajdziecie w e-booku „Wielkanocna książka kucharska”, której mamy przyjemność być współautorami.

tartaletki-limonkowe-z-biala-czekolada (1 z 2)

Zobacz także: