Tarta mleczna na Światowy Dzień Mleka

Tarta mleczna na Światowy Dzień Mleka

Mamy szczęście należeć do pokolenia, które na własne oczy widziało krowę. Ba! Piło nawet mleko prosto od krowy, gęste i jeszcze ciepłe, słodkie i smakujące trawą. I to jak się piło! Ścigając się, kto pierwszy, chwaląc się białymi wąsami, wyrywając sobie kubek z rąk. Ile czasu minęło? Chyba całe stulecia i epoki. Mleko jednak nadal pijemy litrami, opowieści o ich szkodliwości wkładając między bajki. I oczywiście jako dzieci na mleku chowane, dodatkowo okazy zdrowia, które w życiu żadnej kosteczki nawet nie ułamały wierzymy w jego zbawienne właściwości. O co chodzi z tym mlekiem?…

Już tłumaczymy! Bez względu na wiek z zaprzyjaźnić się z mlekiem warto. Co prawda, nie musimy już wypijać jego 3-4 szklanek (co zaleca się dzieciom w wieku szkolnym), nie powinniśmy jednak wyłączać go z naszej codziennej diety. Zależy nam szczególnie na wapniu (aby ząbki były zdrowie i mocne!), który w tej postaci, ze względu na obecność kazeiny, jest bardzo dobrze przyswajalny. W końcu wapnia w dwóch szklankach mleka jest tyle, ile aż w kilkunastu kilogramach sałaty!

Co jeszcze? Witaminy z grupy B, A, D, fosfor, potas – wszelkie bogactwo minerałów i superpierwiastków. Mleko według naukowców pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów, chroni przed chorobami, daje nam energię, sprawia, że nie jesteśmy ospali w ciągu dnia. A i lico piękniejsze, skóra jędrniejsza, cera bardziej promienna. Nic dziwnego, ze ludy prasłowiańskie składały swoim bogom ofiary z mleka… choć my na takie marnotrawstwo byśmy się nie zdecydowali.

I wreszcie… dlaczego o tym wszystkim piszemy? Nie wystarczyłoby: cześć, upiekliśmy mniamniusią tartę z kremem mlecznym? Ano nie, dziś Światowy Dzień Mleka. Wnosimy toast szklanką mleka: na zdrowie!

Tarta z kremem mlecznym i karmelizowanymi jabłkami
Składniki:
Spód:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
70 g drobnego cukru
szczypta kardamonu
2 łyżki zimnej wody
Krem:
1 3/4 szkl. pełnego mleka
esencja waniliowa
5 żółtek
½ szkl. cukru
1/3 szkl. mąki pszennej
2 średnie jabłka
odrobina cynamonu

Czas przygotowania: 90 min. (w tym czas na chłodzenie i pieczenie)

Porcje: 12

Wyciągnięte prosto z lodówki masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Następnie rozcieramy masło palcami – uzyskamy okruchy o konsystencji piasku. Ugniatamy ciasto i kiedy stanie się gładkie, elastyczne i błyszczące zagniatamy je w kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Dzięki niskiej temperaturze stanie się kruche i delikatne.

Wyjmujemy ciasto, wałkujemy je i wykładamy na tartownicę (wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną kaszką manną), po czym chowamy na kolejne 30 minut do lodówki. Jeśli komuś bardzo się spieszy, może użyć zamrażarki i trzymać w niej ciasto przez ok 10-15 min Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C (termoobieg), wielokrotnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 20 minut.

Czekając na upieczenie spodu, przygotowujemy krem mleczny. Wlewamy mleko do rondla, dodajemy esencję waniliową, doprowadzamy do wrzenia. Mikserem ucieramy żółtka i cukier, aż uzyskamy puszysty, jasny krem. Stopniowo i na mniejszych obrotach dodajemy mąkę. Do masy wlewamy ciepłe mleko, mieszamy.
Następnie wlewamy krem do rondla i gotujemy na wolnym ogniu (uważając, aby żółtko się nie ścięło!), cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Wlewamy krem na upieczony spód i zapiekamy jeszcze ok. 20 minut lub do zarumienienia.

W tym czasie obieramy i tniemy jabłka, podgrzewamy w rondelku kilka łyżek cukru oraz odrobinę wody, po czym przez kilka minut podgotowujemy plasterki owocu, aż nieco zmiękną.
Po upieczeniu tarty układamy jabłka na kremie i posypujemy cynamonem.

Życzymy wszystkiego mlecznego,
Mr. & Mrs. Sandman

swiatowy-dzien-mleka-tarta-mleczna-z-jablkiem (3 z 3)

Zobacz także: