Tarta bakaliowa na podstawie „panforte”

Tarta bakaliowa na podstawie „panforte”

Orzechy, owoce kandyzowane, miód, cynamon pysznią się w bożonarodzeniowych ciastach i babach, zawłaszczają sobie świąteczne menu, obezwładniają wyobraźnię i zmysły. Wystarczy zapalić świece, powiesić na choince zdobione bombki – wiemy już, że nadeszły długo oczekiwane Święta. A gdyby tak… zamienić gałązki świerku na wiosenne kwiaty, a bombki na pisanki? Schować do szuflady obrus w renifery i wyciągnąć serwetki z aplikacją w tulipany? Jesteśmy bowiem przekonani, że bakalie to składnik typowo świąteczny, który równie dobrze odnajdzie się w wielkanocnej stylizacji, dumnie prezentując się w towarzystwie mazurków i lukrowanych baranków.

Tarta panforte

Składniki:
240 g mąki pszennej
60 g cukru
130 g margaryny Palma z Kruszwicy
3 łyżki zimnej wody
150 g orzechów (np. włoskie, migdały, laskowe)
150 g owoców kandyzowanych
½ szkl. miodu
100 ml śmietanki kremówki
5 łyżek cukru pudru
łyżeczka cynamonu

Porcje: 12

Czas: 1,5 godziny + chłodzenie

Sekretem przygotowania idealnej tarty jest… temperatura! Dzięki zawartości tłuszczu ciasto może pochwalić się pożądaną kruchością. W temperaturze pokojowej spód tarty zaczyna mięknąć, dlatego też pomiędzy kolejnymi etapami niezbędne jest jego schładzanie. Dzięki temu ciasto zgęstnieje, jednocześnie zachowując kruchość, a my z łatwością je rozwałkujemy. Jeśli zaś zależy nam na czasie, możemy wsunąć tartę na chwilę do zamrażalnika.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy 3 łyżki wody i dodajemy pokrojoną w kostkę zimną margarynę. Składniki rozdrabniamy w palcach, aż uzyskamy drobne okruchy.

Następnie zagniatamy ciasto – stanie się elastyczne i gładkie. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i wykładamy nim wysmarowaną margaryną i posypaną kaszą manną formę do tart (średnica 28 cm). Wsuwamy do lodówki na kolejne pół godziny, a po wyjęciu nakłuwamy powierzchnię ciasta, aby nie urosło i zamykamy je w nagrzanym piekarniku. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C (termoobieg). Teraz możemy przygotować nadzienie! Prażymy orzechy na rozgrzanej patelni, a w garnuszku rozpuszczamy miód, dodając śmietankę, cukier puder i cynamon. Kiedy spód tarty się upiecze, wysypujemy orzechy oraz owoce i zalewamy je miodową masą. Dopiekamy jeszcze 40 minut w temperaturze 140 st. C.

Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman

Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl Powyższą recepturę oraz 9 innych naszych propozycji, dedykowanych wielkanocnemu świętowaniu, znajdziecie w e-booku „Wielkanocna książka kucharska”, której mamy przyjemność być współautorami.

tarta-wielkanocna-na-podstawie-panforte (1 z 1)

Zobacz także: