Przystawki idealne

Przystawki idealne

Lubię przystawki w sam raz na jeden kęs. Podczas imprez zwykle królują sałatki, zwykle mam z nimi problem jako, że najczęściej zupełnie nie pasują do serwowanych drinków i alkoholi. W polskiej kuchni nadal nie przyjął się styl ujednolicania menu, w tym dobierania odpowiednich alkoholi do poszczególnych dań. Stojąc przed wyborem, ot tak banalnym jak – sałatka grecka a słodki kolorowy drink – zmuszeni jesteśmy z czegoś zrezygnować. Przystawką idealną, dość wszechstronną są niedawno przez nas odkryte dzięki Laurze Calder pomidorki nadziewane serkiem kozim i pistacją oraz poznane dzięki Jamiemu Oliverowi roladki z melona z szynką parmeńską i bazyliowym dressingiem. Jednokęsowe dania są wygodne a co najważniejsze zestawy te są neutralne, nie „psują nam smaku”. Pomidorki z kozim serem doskonale pobudzają apetyt. Zaserwowane w zeszłym tygodniu na 70 – tych urodzinach babci wzbudziły entuzjazm nawet wśród amatorów tradycyjnej kuchni.

Roladki z melona i szynki parmeńskiej
1 dorodny melon miodowy
200 g szynki parmeńskiej
pęczek bazylii
2 łyżeczki soku z cytryny
20 ml oliwy extra virgin
sól i pieprz

Umytego melona przekrajamy na pół i za pomocą łyżki wyjmujemy pestki. Następnie łyżką, tak jak przy nakładaniu lodów, porcjujemy kawałki melona. Tak przygotowane porcje owocu owijamy plastrami szynki parmeńskiej, roladki układami swobodnie na półmisku. Jeśli mamy ochotę możemy spiąć je za pomocą wykałaczki – gdy zamierzamy je zaserwować na imprezie stojącej jest to bardzo dobre rozwiązanie. W moździerzu ucieramy listki bazylii ze szczyptą soli. Dodajemy sok z cytryny i oliwę, dokładnie mieszamy. Jeśli jest to konieczne dodajemy sól i pieprz do smaku. Delikatnie skrapiamy nasze roladki tak przygotowanym dressingiem.

Pomidorki z kozim serem i pistacją
500 g pomidorków koktajlowych
200g miękkiego sera koziego
garść pistacji

Pomidorki myjemy i suszymy. ostrym nożem odcinamy tylko górną jego część. Za pomocą noża drylujemy  pomidorka wyjmując cały jego miąższ, na początku może wydawać się to trudne, zapewniam że wcale takie nie jest. Przy odpowiednio dobrym nożu praca jest szybka i sprawna. Napełniamy szprycę serkiem kozim i za jej pomocą wypełniamy pomidorki. Wierzch zdobimy połówką pistacji, która wzbogaca smak przystawki swym słonym charakterem. Można urozmaicić danie i obok pomidorków podać wypełnione w taki sam sposób winogrona.

Smacznego!
– Mr. Sandman

Zobacz także: