Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Wstęp

Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Wstęp

Podlaska Kuchnia, jakiej nie znacie, czyli przepisy, kolacje i warsztaty

Kuchnia podlaska? Oczywiście, babka i kiszka ziemniaczana, pierogi i ogórki kiszone. Choć tymi daniami Podlasie stoi, nie wyczerpują one regionalnego repertuaru. Ba! nie dotykają nawet powierzchni lokalnych kulinariów. Wystarczy zagłębić się w historię Białostocczyzny i okolic, aby odkryć całe uniwersum zapomnianych już potraw i składników.

Na nowo kuchnię podlaską odkrywa Łukasz Rakowski, szef białostockiej Restaurant & Bar CRISTAL (która dostała ostatnio rekomendację organizacji Slow Food – jako pierwsza w regionie!).

lukasz_rakowski

 

Łukasz stworzył kompletne menu odwołujące się do dawnych kulinarnych tradycji Podlasia, z kolei za warstwę wizualną, czyli oprawę fotograficzną odpowiadają Iwona i Rafał Bortniczuk. Efektem tej smakowitej kooperacji jest projekt „Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie”.  Łukasz przygotowane przez siebie menu podzielił na sześć rozdziałów, nierozłącznie związanych ze specyfiką regionu. Są to: Las, Puszcza, Łąka, Staw, Rzeka i Zagroda. Do każdego z nich skomponował po dwa przepisy bazujące na charakterystycznym dla danego miejsca składniku. Znajdziemy tu m.in. wątróbkę z suma z sosnowym akcentem i pierś gołębia z konfiturą jarzębinową. Przepisy będą publikowane cyklicznie (3 razy w tygodniu przez miesiąc) pod adresem: http://www.mrmrssandman.pl/kulinarnie/podlaska-kuchnia Natomiast kompletne menu projektu wygląda tak:

Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Menu

Las
Dzik / młode pory / orzechy laskowe
Sarna / zielone truskawki / dereń

Puszcza
Żubr / szczawik zajęczy / trawa żubrowa
Borowik / boczek / fasola

Łąka
Zając / słonecznik / olej z pestek dyni
Kuropatwa / kwiat czarnego bzu / malina / porzeczka

Staw
Płoć / topinambur / czosnek niedźwiedzi
Lin / śmietana / mniszek

Rzeka
Szczupak / czereśnie / zielony jęczmień
Sum / sosna / ciemny chleb

ZAGRODA
Gołąb / jarzębina / wiśnie
Gęś / pigwa / agrest

 

A oprócz przepisów…

„Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie” to otwarty projekt, który nie ma ustalonej daty zakończenia ani sztywnego scenariusza. Jego celem jest promocja podlaskiej kuchni m.in. poprzez eventy, jak kolacje, szkolenia i warsztaty. Publikacja 12 przepisów to zatem dopiero pierwszy z etapów przedsięwzięcia. W planie są nowe receptury – bogactwo regionalnych, sezonowych składników pozostawia ogromne pole do interpretacji i wyboru nowych tematów. W dalszej kolejności Łukasz Rakowski zaprosi do współpracy kucharzy z całej Polski, wspólnie z którymi przygotuje kolację degustacyjną opartą na wspomnianych motywach (Las, Puszcza, Łąka, Staw, Rzeka i Zagroda). Następnie, oprócz testowania dań przygotowanych przez ekspertów, amatorzy podlaskiej kuchni będą mogli stworzyć własne propozycje podlaskich potraw – podczas warsztatów kulinarnych.

Ukłony ślą podmioty odpowiedzialne:

Łukasz Rakowski / Szef Kuchni Restaurant & Bar Cristal

Iwona i Rafał Bortniczuk / Mr. & Mrs. Sandman

 

pk

Zobacz także: