Podlaska Kuchnia. Szczupak / czereśnie / zielony jęczmień

Podlaska Kuchnia. Szczupak / czereśnie / zielony jęczmień

Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Kurs dziewiąty: RZEKA

Szczupak / czereśnie / zielony jęczmień

W gwarze Podlasia, szczególnie okolic Narwi, w której występował i nadal występuje najliczniej, określano go „scubeł”. Choć dziś najłatwiej o złowienie raczej niewielkiego okazu, przekazy historyczne mówią o egzemplarzach ważących kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt kilogramów! Szczupak, bo o nim mowa, ma delikatne, białe mięso, a na podlaskich stołach pojawia się zazwyczaj w wersji faszerowanej lub w galarecie. Warto go jednak usmażyć na maśle oraz połączyć z intensywniejszymi dodatkami, jak zielona herbata, zielony jęczmień i lekko kwaskowate wiśnie, które wydobędą na powierzchnię niezauważalne wcześniej akcenty.

Przepis:
150 g mięsa ze szczupaka (1 dzwonek)
mąka
50 g czereśni
250 ml zielonej herbaty
50 g zielonego jęczmienia
sok z cytryny
50 g masło klarowane
sól, pieprz

Mięso szczupaka przyprawić solą i pieprzem, następnie oprószyć mąką. Smażyć na maśle klarowanym na średnim ogniu do momentu uzyskania złotego koloru z każdej strony. Następnie odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Zaparzyć 250 ml zielonej herbaty, przecedzić ją i dodać 50 g pudru z zielonego jęczmienia. Aby dokładnie połączyć go z herbatą, użyć blendera. Doprawić odrobiną soli i sokiem z cytryny.
Podawać w głębokim naczyniu. W pierwszej kolejności wlać herbatę z jęczmieniem, następnie włożyć rybę. Do całości dodać czereśnie, które przyniosą nam tu odrobinę słodyczy, jak i kwaśności.

Pozostałe przepisy znajdziesz pod adresem: http://www.mrmrssandman.pl/kulinarnie/podlaska-kuchnia/
zaś informacje na temat projektu – na facebookowym profilu Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie

 

podlaska_kuchnia_szczupak_czeresnie _zielony_jeczmien

 

podlaska_kuchnia_szczupak_czeresnie _zielony_jeczmien (3)

Zobacz także: