Podlaska Kuchnia. Sum / sosna / ciemny chleb

Podlaska Kuchnia. Sum / sosna / ciemny chleb

Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Kurs dziesiąty: RZEKA

Sum / sosna / ciemny chleb

Na Podlasiu największe sztuki suma są najczęściej spotykane podczas napraw mostów – to leniwa ryba, która skrywa się w zakamarkach rzek. Jego mięso nie jest zbyt smaczne, dajmy jednak szansę wątrobie. Zaskakująco delikatna, kremowa, jedwabista i słodka – aż trudna do opisania! – z pewnością niesie w sobie mnóstwo umami. Oprószona solą, podana na ciemnym chlebie upieczonym na liściach chrzanu to prosta, a jednocześnie genialna kombinacja. Jeśli podczas smażenia dodamy gałązkę sosny z młodymi igłami, uzyskamy kwintesencję nieskomplikowanej, wręcz prostolinijnej podlaskiej kuchni.

Przepis:
150 g wątroby z suma
gałązka sosny z młodymi igłami
młode liście nasturcji, groszku i botwiny
kromka ciemnego chleba
mąka pszenna
masło klarowane
sól, pieprz

Oczyszczoną wątrobę z suma oprószyć mąką. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i dodać małą gałązkę sosny z młodym igliwiem. Wątróbkę smażyć do uzyskania złotego koloru, starając się nie doprowadzić do przesmażania – to w żaden sposób nie poprawi jej smaku… Oprószonego solą suma ułożyć na talerzu z kromką ciemnego chleba, młodymi liśćmi nasturcji, groszku i botwiny oraz sosnową gałązką.

Pozostałe przepisy znajdziesz pod adresem: http://www.mrmrssandman.pl/kulinarnie/podlaska-kuchnia/
zaś informacje na temat projektu – na facebookowym profilu Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie

 

podlaska_kuchnia_sum _sosna _ciemny_chleb

 

 

 

podlaska_kuchnia_sum _sosna _ciemny_chleb (2)

Zobacz także: