Podlaska Kuchnia. Sarna / zielone truskawki / dereń

Podlaska Kuchnia. Sarna / zielone truskawki / dereń

Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Kurs drugi: LAS

Sarna / zielone truskawki / dereń

Długa tradycja polowań sprawiła, że sarnina na bogatszych, podlaskich stołach pojawiała się nie tylko od święta. Delikatna, krwista polędwiczka ma charakterystyczny, nieporównywalny do niczego innego smak. Możemy go jeszcze bardziej wyeksponować. Wystarczą zielone truskawki i owoce derenia, które to są związane z tradycją regionu niemal tak głęboko jak wyprawy na polowania. Dereń jadalny wykorzystywano przede wszystkim w celach leczniczych, smak jednak nie pozostawał bez znaczenia – jest kwaskowaty, lekko cierpki. Najlepiej podawać go w postaci słodkiej konfitury.

Przepis:

150 g polędwiczki z sarny
100 g zielonych truskawek
200 ml wody
30 ml octu jabłkowego
30 g soli morskiej
10 g cukru
1 liść trawy cytrynowej
50 g konfitury z owoców derenia
masło
sól, pieprz

Na mocno rozgrzaną patelnię dodać masło, a następnie polędwiczkę przyprawioną solą i pieprzem. Zrumienić ją z każdej strony i odstawić, aby odpoczęła.
Pora na zielone truskawki. Umyć 100 g owoców. W oddzielnym naczyniu przygotować marynatę składającą się z 200 ml wody, 30 ml octu jabłkowego, 30 g soli morskiej, 10 g cukru i 1 liścia trawy cytrynowej. Rozgrzać całość do 45°C i dodać truskawki, a następnie odstawić na 24 godziny. Po tym czasie pokroić sarnę w cienkie plastry i osuszyć ją z nadmiaru soku na ręczniku papierowym. Ułożyć ją na talerzu, dodać odrobinę konfitury z derenia oraz zamarynowane zielone truskawki.

Konfitura z derenia:

0,5 kg owoców derenia
1 kg cukru
250 ml wody

Przebrane i umyte owoce należy wydrylować. Wodę połączyć z cukrem i zagotować. Dodać owoce i gotować do momentu aż woda odparuje w największym stopniu, a całość zacznie się wręcz smażyć. Gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych słoików.

Pozostałe przepisy znajdziesz pod adresem: http://www.mrmrssandman.pl/kulinarnie/podlaska-kuchnia/
zaś informacje na temat projektu – na facebookowym profilu Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie

podlaska_kuchnia_sarna _zielone truskawki _dereń (3) podlaska_kuchnia_sarna _zielone truskawki _dereń (2)

Zobacz także: