Podlaska Kuchnia. Płoć / topinambur / czosnek niedźwiedzi

Podlaska Kuchnia. Płoć / topinambur / czosnek niedźwiedzi

Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Kurs siódmy: STAW

Płoć / topinambur / czosnek niedźwiedzi

Aby złowić płoć, nie trzeba być na szczęście doświadczonym adeptem sztuki wędkowania. Ryba kusi nas soczystym, choć dość ościstym mięsem. Doskonale komponuje się z topinamburem (czy też bardziej swojsko brzmiącym słonecznikiem bulwiastym), który na Podlasie przywędrował już w XVIII wieku. Dostarczy nam tu delikatnie orzechowego posmaku. Mocniejszym akcentem będzie aromatyczny czosnek niedźwiedzi, który smakiem przypomina czosnek zwyczajny, choć jest znacznie bardziej rześki. Należy pamiętać, że roślina jest objęta w Polsce częściową ochroną, jednak z łatwością dostaniemy ją u lokalnych dostawców.

Przepis:
1 płoć, ok. 250 g
200 g topinamburu
czosnek niedźwiedzi
1 łyżka stołowa pestek ze słonecznika
100 g masła klarowanego
sól, pieprz

Oczyszczoną płoć przyprawić solą i pieprzem, smażyć do uzyskania złocistego koloru. Bulwy topinamburu dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą, każdą sztukę polać odrobiną oleju słonecznikowego, posypać solą, następnie zawinąć w folię aluminiową i piec 40 minut w 170°C. Po upieczeniu przekroić na pół i zrumienić na patelni, używając masła klarowanego – dzięki temu podkreślimy orzechową nutę. Czosnek niedźwiedzi blanszować przez 5 sekund we wrzątku, następnie przełożyć do wody z lodem. Przed podaniem wrzucić go na patelnię z masłem i odrobiną soli. Osuszony na ręczniku papierowym czosnek układać pomiędzy bulwami topinamburu. Całość posypać prażonymi pestkami słonecznika.

Pozostałe przepisy znajdziesz pod adresem: http://www.mrmrssandman.pl/kulinarnie/podlaska-kuchnia/
zaś informacje na temat projektu – na facebookowym profilu Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie

podlaska_kuchnia_płoc_ topinambur_czosnek niedźwiedzi (3)

 

podlaska_kuchnia_płoc_ topinambur_czosnek niedźwiedzi

Zobacz także: