Podlaska kuchnia. Borowik / boczek / fasola

Podlaska kuchnia. Borowik / boczek / fasola

Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Kurs czwarty: PUSZCZA

Borowik / boczek / fasola

Zapach suszonych borowików wprawia w stan prawdziwego błogostanu, uruchomia wspomnienia, działa na wyobraźnię. Tym bardziej, jeśli suszono je metodą tradycyjną, czyli na kaflowym piecu! W kuchni można je wykorzystywać w przeróżnej formie, począwszy od zupy, kończąc na risotto. Nawet jako puder. Odrobina suszu dodana do sosu nada mu nieoczekiwanego leśnego akcentu. Borowik oddaje swój intensywny smak potrawie, a poszczególne składniki, jak fasola, kasza czy soczewica, stają się nośnikami jego aromatu. Idealnie komponuje się również z boczkiem – i to nie byle jakim, bo od zaprzyjaźnionego gospodarza.

Przepis:
2 średniej wielkości borowiki
150 g boczku wędzonego
50 g fasoli czerwonej
20 g zielonej soczewicy
20 g kaszy jęczmiennej
kiełki botwiny
100 g masła klarowanego
sól, pieprz

Borowiki dokładnie oczyścić i przekroić je na pół, oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię dodać masło klarowane. Grzyby smażyć do uzyskania złotego koloru. Boczek pokroić w grube „słupki” i smażyć na patelni razem z borowikami. Wcześniej namoczoną fasolę gotować razem z soczewicą i kaszą jęczmienną. Gdy będą miękkie, dodać je na patelnię. Na talerz nałożyć grzyby i mięso, dodać soczewice i resztę dodatków, dekorować kiełkami botwiny.

Pozostałe przepisy znajdziesz pod adresem: http://www.mrmrssandman.pl/kulinarnie/podlaska-kuchnia/
zaś informacje na temat projektu – na facebookowym profilu Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie

podlaska_kuchnia_borowik_boczek_fasola (2)

Zobacz także: