Na śniadanie placki, na kolację placki

Na śniadanie placki, na kolację placki

Któż z nas nie oblizywał się smakowicie, oglądając serwowane śniadania w amerykańskich produkcjach? Wspaniałe, okrąglutkie, rumiane, polane syropem klonowym pancakes. Całości ideałowi dodają truskawki lub borówki, świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i dobra, aromatyczna, czarna kawa. Na tory amerykańskiej kinematografii i gastronomii z niej związanej nasze myśli skierował  Brytyjczyk, Jamie Oliver. Zafascynowały nas jego świąteczne przepisy prezentowane w serii poradnikowej. Namiętnie oglądamy Programy typu: „Rodzinne Święta Jamiego”, „Najpyszniejsze Święta Jamiego” itd. Choć nigdy nie pałaliśmy szczególna miłością do tego typu programów, bezprestensjonalny Jamie ujął nas dogłębnie. Widzimy tu podobieństwa do Gusteau z „Ratatuj” – obaj bohaterowie są zdania, że każdy potrafi gotować. Prezentowane przez Jamiego placki  przygotują więc wszyscy. Placuszki Poppy i Daisy zwróciły naszą uwagę na podobieństwo do amerykańskich pancaksów. Banalnie prosta receptura, błyskawiczne wykonanie i niesamowicie obłędny smak.

Placuszki:
kubek mąki
kubek mleka
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
masło do smażenia
miód i jogurt do podania
Opcjonalnie: cukier waniliowy, dowolny owoc np. banan

Wykonanie:

Wszystkie składniki odmierzamy jednym naczyniem, kubkiem lub szklanką. W wysokiej misce łączymy wszystkie składniki. Starannie mieszamy rózgą lub mikserem. Osobiście używam tylko jednego kubka i kielicha z mikserem – mniejszy bałagan, mniej zmywania. Do gotowego ciasta – konsystencja gęstsza niż przy naleśnikach – możemy dodać startą gruszkę, pokruszone mrożone owoce (maliny, jagody) lub inny ulubiony przez nas sekretny składnik (rodzynki, wiórki kokosowe, nutella – nie ma ograniczeń). Na patelni rozgrzewamy kawałek masła (nie za mało) i nakładamy łyżką średniej wielkości placuszek. Z doświadczenia wiem, że wygodnie smaży się 3 placki na jednej patelni. Smażymy na średnim ogniu kilka minut z jednej strony i minutę z drugiej – do uzyskania złocistego koloru. Podajemy natychmiast z syropem klonowym lub jogurtem naturalnym i miodem, okraszone świeżymi owocami lub dżemem. Pycha!

placuszki-jamiego-american-pancakes-na-sniadanie (2 z 3)

 

Aktualizacja 14.01.2012

Wczorajszy dzień mieliśmy okazję spędzić z dwiema uroczymi paniami w wieku ośmiu i sześciu lat. Był to dzień wypełniony zabawą, czytaniem oraz pisaniem bajek  (własnych!), czyli mocą atrakcji. Okazało się, że wspólną zabawę można rozpocząć od wspólnego przygotowania śniadania. I tu cuda działa Jamie Oliver i jego placuszki Poppy i Daisy. Placuszki są bowiem idealnym daniem na rozpoczęcie kulinarnej przygody dziecka – bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu nie ma tu miejsca na nudę. Mieszamy, smażymy i jemy – błyskawiczna sprawa. Elastyczność przepisu sprawa, że pociecha – niejadek nie powinna wybrzydzać. Możemy zrobić je w dowolnej wersji: czekoladowej, truskawkowej, bananowej, czy jak przypadku, który ilustrują poniższe zdjęcia, pomarańczowo-brzoskwiniowej. Dzięki drobnej pomocy dorosłego przy smażeniu, dziecko może przyrządzić danie samodzielnie. I tak płynnie przechodzimy od obowiązków do świetnej zabawy przy ich wykonywaniu.

placuszki-jamiego-american-pancakes-na-sniadanie (3 z 3)

 

 

 

Zobacz także: