Mus z białej czekolady z malinami

Mus z białej czekolady z malinami

Kiedy rozwijamy sreberko z czekoladą, oboje wiemy, że czeka nas jedyny słuszny scenariusz. Pan Sandman już nawet nie dziwi się temu, że wystarczy chwila jego nieuwagi, aby cała tabliczka zamieniła się w zaledwie kilka kawałków. Na nic zdają się tłumaczenia jego wybranki, opowieści o gołębiach, porywających słodycze ze stołu, dzikich kotach gustujących w czekoladzie czy w końcu robienie niewinnej minki. Czy musimy więc tłumaczyć, że czekolada to punkt programu świątecznego stołu, element tak nieodłączny jak zajączek, pisanka i śmingusowo-dyngusowe figle? Zamiast tradycyjnej tabliczki zdecydowaliśmy się jednak na mus z białej czekolady z malinami. Na szczęście dla Pana Sandmana podany w pucharku lub kieliszku deser znacznie łatwiej upilnować…

Mus z białej czekolady z malinami

Składniki:
300 g białej czekolady
sól morska
50 g drobnego cukru
6 dużych jajek
300 ml śmietany kremówki
kubek malin

Porcje: 8
Czas: 1 godzina

Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i roztapiamy w kąpieli wodnej (czyli: w miseczce na garnku z gotującą się wodą, na małym ogniu), dodając uprzednio szczyptę morskiej soli. Kiedy czekolada dokładnie się rozpuści odstawiamy ją do wystygnięcia. Jednocześnie oddzielamy żółtka od białek i ucieramy żółtka z cukrem aż ten się rozpuści – masa będzie puszysta i niemal biała. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli, a potem – śmietankę kremówkę. Do kremu z żółtek powoli dodajemy czekoladę, delikatnie mieszając. Potem bardzo subtelnie łączymy z pozostałymi składnikami bitą śmietanę, a na końcu – pianę z białek. Mus wlewamy pucharków lub kieliszków, dekorując malinami. Owoce przełamią słodycz białej czekolady, jednocześnie podkreślając jej smak.

Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman

Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl Powyższą recepturę oraz 9 innych naszych propozycji, dedykowanych wielkanocnemu świętowaniu, znajdziecie w e-booku „Wielkanocna książka kucharska”, której mamy przyjemność być współautorami.

mus-z-bialej-czekolady-z-malinami (1 z 2)

Zobacz także: