Minestrone soup – „mmmm zupa…..z kluskami”
Zupa minestrone... Co o niej napisać? Jest dobra. Co jeszcze? Ten przepis czekał na opublikowanie już od da...
Boeuf Bourguignon, czyli jak zostaliśmy Francuzami
Nikt nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, jak to się zaczęło, jednak jesień niezmiennie kojarzy nam się ...
Kartka z Podlasia, a z kurek zupa
Spytani o Podlasie zazwyczaj nie mają problemu z podaniem charakterystycznych cech regionu. Babka ziemniaczan...
Zgadzam się z Woodym Allenem. Niepodważalnie. Niezmiennie. I bardzo nieoryginalnie. Curry to miłość kapry...
Coś nowego, coś starego… krem z dyni i młodej marchewki
Podczas weekendowego zwiedzania maminego ogrodu otrzymaliśmy pokaźny zapas marchewki. Dziwnym trafem dzik, k...
Tak, dobrze zauważyliście, znowu makaron! Cóż zrobić: sezon letni daje nam o wiele szersze możliwości, ...
Orzeźwiające, letnie spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym
Z upałami można radzić sobie na różne sposoby. Wyjechać w nieco chłodniejsze miejsce, pić ogromne ilo...
Nie ma chyba osoby, która nie spędziłaby choć jednej randki nad talerzem spaghetti. Sophia Loren mawiała,...
To był maj, lecz Saska Kępa nie urzekała nas swym zapachem - jesteśmy za daleko :) Choć słońca nie wida...
Dobre dobrego początki, czyli rzecz o przystawkach
Początki są bardzo ważne. Rozpoczęcie roku szkolnego, debiutancka płyta, pierwszy pocałunek oraz idealni...
Czy pamiętacie to uczucie, gdy okazywało się że rzecz, którą uwielbiacie, można przygotować własnorę...
Najlepsze ogórki małosolne i najmilsze wspomnienia
Zapach ogórków zawsze będzie kojarzyć się z wakacjami. Smak ogórków małosolnych nigdy nam się nie znu...
Choć do owoców morza przekonywaliśmy się powoli (już łatwiej było ze ślimakami :) ), dziś uważamy je...
W domu dwójki humanistów, pary, która zapałała do siebie wielkim uczuciem, siedząc ławka w ławkę na l...
Przygotowania do Świąt przebiegły tradycyjnie. Uwijaliśmy się pomiędzy jedną sałatką a drugą, krojen...
Lubię przystawki w sam raz na jeden kęs. Podczas imprez zwykle królują sałatki, zwykle mam z nimi problem...
Francuska kuchnia retro, Julia Child i croissants
W obliczu dominacji pączków w ostatnim czasie niejako na przekór postanowiliśmy sięgnąć do klasyki kuch...
Bułeczki otrębowe na niedzielne śniadanie
Lubimy takie weekendy. Sprzątanie, sprawunki, gotowanie, pieczenie, przyjmowanie gości. Smażenie obwarzank...
Na śniadanie placki, na kolację placki
Któż z nas nie oblizywał się smakowicie, oglądając serwowane śniadania w amerykańskich produkcjach? Ws...
Podlaska Kuchnia: Żubr / szczawik zajęczy / trawa żubrowa
Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Kurs trzeci: PUSZCZA Żubr / szczawik zajęczy / trawa żubro...
Podlaska Kuchnia. Sarna / zielone truskawki / dereń
Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Kurs drugi: LAS Sarna / zielone truskawki / dereń Długa...
Podlaska Kuchnia. Dzik / młode pory / orzechy laskowe
Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Kurs pierwszy: LAS Dzik / młode pory / orzechy laskowe Dz...
Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Wstęp
Podlaska Kuchnia, jakiej nie znacie, czyli przepisy, kolacje i warsztaty Kuchnia podlaska? Oczywiście, bab...
Tartaletki limonkowe z białą czekoladą
Polska tradycja świątecznego biesiadowania nie pozwala na skromność. Suto zastawione stoły, oblane lukrem...
Drożdżowa bułka z masłem…tj. z mlekiem
Bułka drożdżowa wywołuje w nas takie same wspomnienia, jak u Joey'a domowej roboty dżem. Mama wręczała ...
Tarta owsiana z bananami oraz gryz i łyk historii
Kto dopiero zaczął swoją przygodę z tartami, zapewne nie uwierzy, że pieczono je już dawno, dawno temu. ...
Marchewkowo – kokosowe tiramisu, marchewkowe biscotti, czyli Sandmanowie na Karotkach vol. 2
Mężnie walczyła Pani Sandman, jednak zawartość tacy niknęła nieubłaganie. Z minuty na minutę kubeczki...
Marchewkowe słodkości, czyli Sandmanowie wśród Geek Girls Carrots
Pan Sandman to miłośnik nowoczesnych kobiet. Wspólnie z Panią Sandman lubują się zaś w nowoczesnych tec...
Mini banoffee, czyli kawałeczki nieba
Znamy na pamięć chyba każdy odcinek "Przyjaciół". Mimo to przy kolejnym, pewnie już setnym lub tysięczn...
Tarta z gruszkami na pożegnanie lata
Kiedy skończyło się lato? Wczoraj zaskoczyła nas informacja, że bociany niezapowiedzianie odleciały do c...
Ciasto morelowo-migdałowe, czyli skąd się bierze Tradycja
W rodzinie najważniejsza jest Tradycja. To ona trzymała w posadach codzienne życie Tewje i wszystkich miesz...
Dżem cytrynowy z cukinii i historia pewnej łyżeczki
Zdarzyło nam się odwiedzić lokalny targ staroci. Oczekiwaliśmy lichych łóżek polowych zastawionych wybr...
Klub kolacyjny, czyli czworo ludzi przy stole nie licząc psa
Zaproszenie do Klubu Kolacyjnego "Na cztery widelce" spowodowało u nas lawinę pozytywnych emocji. Tak, tak, ...
Kawa czy herbata? Nasza pierwsza publikacja
Szanowni Państwo, nie samym blogiem człowiek żyje. Czasem warto wyjść poza ramy internetowego świata i s...
W poszukiwaniu skarbów, czyli białostocki targ staroci
Jak już wielokrotnie pisaliśmy, targi staroci mają dla nas pewien osobliwy urok. Wydaje nam się, że każd...
Francuski pop, „Je t’aime” i opary dymu, czyli kim był Serge Gainsbourg
“Kiedy umarł tutaj w swojej sypialni drugiego marca 1991 roku, miesiąc przed sześćdziesiątymi trzecimi ...
Lata 50. i wielkie gwiazdy, czyli „Mój tydzień z Marilyn”
Jest wczesna jesień 1956 r. Młodzieniec z dobrego domu, Colin Clark, postanawia wyrwać się spod opiekuńcz...
Literacko – kulinarne inspiracje
Internet jest nieopisaną skarbnicą wiedzy kulinarnej. Dzięki niej znamy czołowych kucharzy, którzy wyznac...
Statystykom nie sposób zaprzeczać. Pragnąc w przyjemny sposób spędzić wieczór, znacznie częściej wybi...
Dziewczęta jak z obrazka, czyli powrót Pin-Upu
Retro wraca. Wraca w wielkim stylu. Dość powiedzieć, że niemy film traktujący o latach dwudziestych ubieg...
Do jednego z domów na Brooklynie wprowadza się początkujący pisarz Stingo, narrator opowieści. Szybko zap...
Marchewkowe słodkości, czyli Sandmanowie wśród Geek Girls Carrots
Pan Sandman to miłośnik nowoczesnych kobiet. Wspólnie z Panią Sandman lubują się zaś w nowoczesnych tec...
12 wspaniałych, czyli jak zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne
O udziale w kulinarnych warsztatach marzyliśmy od dawna. O inspirującym spotkaniu, podczas którego wymienia...
Dlaczego nie u nas? Organizujemy warsztaty kulinarne
Miłość do kuchni rozwija się powoli. Początkowo na własną rękę podejmujemy pierwsze kulinarne ekspery...
Klub kolacyjny, czyli czworo ludzi przy stole nie licząc psa
Zaproszenie do Klubu Kolacyjnego "Na cztery widelce" spowodowało u nas lawinę pozytywnych emocji. Tak, tak, ...
Z niejednego pieca chleb jedliśmy, czyli Światowy Dzień Chleba w Białymstoku – relacja
Upieczenie dobrego chleba jest sztuką. Wiemy to, ponieważ jeszcze nie opanowaliśmy nawet pierwszych, podsta...
W poszukiwaniu skarbów, czyli białostocki targ staroci
Jak już wielokrotnie pisaliśmy, targi staroci mają dla nas pewien osobliwy urok. Wydaje nam się, że każd...
Wymień się, czyli białostocka Przetwornianka
W niedzielne popołudnie Państwo Sandman wybrali się na swoją tradycyjną przechadzkę. Tradycję tych prze...
Kartka z Podlasia, a z kurek zupa
Spytani o Podlasie zazwyczaj nie mają problemu z podaniem charakterystycznych cech regionu. Babka ziemniaczan...
Najlepsze ogórki małosolne i najmilsze wspomnienia
Zapach ogórków zawsze będzie kojarzyć się z wakacjami. Smak ogórków małosolnych nigdy nam się nie znu...
Podlaska Kuchnia: Żubr / szczawik zajęczy / trawa żubrowa
Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Kurs trzeci: PUSZCZA Żubr / szczawik zajęczy / trawa żubro...
Podlaska Kuchnia. Sarna / zielone truskawki / dereń
Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Kurs drugi: LAS Sarna / zielone truskawki / dereń Długa...
Podlaska Kuchnia. Dzik / młode pory / orzechy laskowe
Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Kurs pierwszy: LAS Dzik / młode pory / orzechy laskowe Dz...
Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie. Wstęp
Podlaska Kuchnia, jakiej nie znacie, czyli przepisy, kolacje i warsztaty Kuchnia podlaska? Oczywiście, bab...
Kuleczki szczęścia, czyli cake popsy
Danny Ocean znał zapach pieniędzy. Z łobuzerską charyzmą, szelmowskim uśmieszkiem sączył martini, nosi...
Waniliowe muffinki, gdy tęskno za zimą
Stąpamy ostrożnie, uważając na błoto i kałuże, liczymy kwadraty chodnika, starając się nie nadepnąć...
Metody prasowania wyewoluowały przez stulecia. Babcia opowiadała nam, jak przeokropne było prasowanie dziad...
AKTUALIZACJA Wyniki konkursu. Żyj pełną parą Pozytywnie zaskoczyła nas Wasza wnikliwość i umiejętno...
Kukurydziane kruche ciasteczka z konfiturą pigwowo-imbirową
Na pewno znacie portal HelloZdrowie? Tak, to retoryczne pytanie. Założymy się, że codziennie rano uwzględ...