Kurczę po grecku, czyli Zjem Cię, zjem Cię, obedrę ze skóry…
Niedzielny obiad to popis wirtuozerii kulinarnej każdej gospodyni domowej. Często planowany z dużym wyprzed...
Poświąteczny kurczak z pomarańczami
Święta za nami, Mikołaj pojechał na zasłużone wakacje, w odstawkę odchodzą karpie, kutie, kapusty z gr...
Podlaskie klimaty vs. tarta pomarańczowa z ricottą
Zrobiliśmy sobie małą przerwę od gotowania, wracamy jednak z nowym zasobem sił i pomysłów. Przez ostatn...
Całodzienne wyprawy do lasu i tarta jagodowa
Kiedyś na sezon jagodowy czekało się całymi tygodniami. Lipiec oznaczał nie tylko początek wakacji, ale ...
Kiedy tylko zaczyna się lato i wychodzi słońce, nas natychmiast coś wypycha z domu. Festiwal filmowy, konc...
Muffinki biało-czerwone i brioszki z czekoladą, czyli recepta na udany weekend
Piątek przywitaliśmy tradycyjnie: upiekliśmy muffinki. Jednak i w kuchni Sandmanów zapanowała piłkarska ...
Orangoffee pie, czyli pomarańczowa wariacja
To był jeden z tych leniwych dni. Powolny stukot w klawiaturę, coraz bardziej markotny. Każde zdanie, każd...
Muffinki rabarbarowe na wspominanie
Pamiętam niedziele spędzane u dziadków. Latem po obiedzie dorośli pili kawę, siedząc na ławce przed wej...
Deser bananowo-czekoladowy z intrygą w tle
Odświeżamy klasykę starego kina. Na warsztat poszły filmy Hitchcocka, przypominamy sobie też sztandarowe ...
Trzeba przyznać, że plan był ambitny. Dość zadręczania czytelników niewyraźnymi, rozmazanymi zdjęciam...
Przedświątecznie: chlebek czekoladowy z wiśniami, czyli wielka improwizacja
Mazurki, baranki, kurczaczki, pisanki, rzeżucha, zajączki, babki… Obmyślanie wielkanocnego menu i planowa...
Szpieg z krainy deszczowców i dziennikarz alkoholik
Powraca kącik filmowy, co ciekawe - zaręczam, że to to zupełny przypadek - ponownie w dwóch odsłonach. N...
Sekrety córki proboszcza według Orwella
Córka proboszcza wierzy w obowiązek. Gotowanie, posługa chorym, szerzenie Słowa Bożego, opieka nad teatrz...
W niezbyt odległych czasach, a jednak diametralnie innej epoce, temat świątecznych prezentów nie był ...
Mosty Madison County, dachy Paryża, bloki Białegostoku
- Well, I can take you, if you want. Or I can tell you. I can take you or tell you. Either way it's up to you....
Zakazany, mistyczny, tajemniczy, obiekt pożądania artystów, filozofów tudzież szaleńców. Absynt to trun...
Usłyszane w dzieciństwie trzyma się mnie do dziś. Prosta historyjka, ukazująca istotę połowy rzeczy na ...
Służba nie drużba. „Pantaleon i wizytantki” M. V. Llosy
Światy przedstawione książek Llosy to prawdziwy hymn do zmysłów. Przez kartki kolejnych powieści przewij...
Niedziela to, oprócz niedzielnego obiadu, leniwe przedpołudnie - czas, kiedy po obfitym śniadaniu trzeba od...
Czekoladowo – gruszkowe tartaletki na koniec jesieni
Było sobie drzewo. Kiedy podnosiliśmy głowy do góry, trudno nam było wypatrzeć najwyższe gałęzie. Mim...
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni
Jakoś nigdy nie darzyliśmy Kopciuszka szczególną estymą. Niby taki pracowity, obowiązkowy, w pracach dom...
Funkcjonalna i innowacyjna kuchnia dla kreatywnych – recenzja
Okazało się, że tkwi w nas spory pokład kulinarnej intuicji! Pamiętacie, jak pisaliśmy o konkursie „Fu...
„Miedzianka. Historia znikania”, Springer, browar i pokrzywa
Dlaczego historia znikania? Bo znikanie, nieustająca przemiana wpisane są w jej jestestwo. W Miedziance, mie...
Jesień od zawsze była dla nas początkiem nowego. Począwszy od pierwszego pocałunku (co do którego nadal ...
Kuchnia dla kreatywnych, czyli ilu Sandmanów zmieści się w szafce
Wakacje. A jak wakacje to na wyspie. A wakacje na wyspie kojarzą nam się z jednym: wyspa w przestronnej, j...
Lastag, czyli Sandmanowie otwierają lokal…
Wy, którzy tu wchodzicie, porzućcie wszelką nadzieję…Wskutek wielkiego wybuchu nuklearnego świat się s...
Weekend ze Smakiem, tańce hulańce i same dobre rzeczy
Dlaczego tak długo przybieraliśmy się do napisania relacji z wrocławskiego Weekendu ze Smakiem? Ach, b...
Tarta mleczna na Światowy Dzień Mleka
Mamy szczęście należeć do pokolenia, które na własne oczy widziało krowę. Ba! Piło nawet mleko prosto...