Dlaczego nie u nas? Organizujemy warsztaty kulinarne

Dlaczego nie u nas? Organizujemy warsztaty kulinarne

Miłość do kuchni rozwija się powoli. Początkowo na własną rękę podejmujemy pierwsze kulinarne eksperymenty, stopniowo rozszerzając krąg zainteresowań. Testujemy nowe przepisy, poznajemy nowe kuchnie, w końcu pozwalamy sobie na większą swobodę, recepturę traktując jako wskazówkę, dając margines zaufania swojej własnej intuicji i przeczuciu, że takie właśnie połączenie smaków będzie „współgrało”. Lubiący gotować wydają się wciąż szukać nowych pól realizacji oraz możliwości rozwijania swoich zainteresowań.I dla każdego przychodzi dzień, w którym wystukuje w klawiaturę „warsztaty kulinarne + (wpisz swoje miasto)”. Tak właśnie zrobiliśmy, rozczarowaliśmy się jednak wynikami na poziomie niemal zerowym. Okazało się, że Białystok wciąż jest pod tym względem niezagospodarowany, a kultura gotowania to odkrywana dopiero idea. Ale… dla chcącego nic trudnego :) Dlaczego nie moglibyśmy zorganizować takiego spotkania sami? – pomyśleliśmy. Osób, które podzieliłyby nasz entuzjazm nie musieliśmy szukać długo – właściciele białostockiej restauracji Sztuka Mięsa zgodzili się od razu. Do współpracy zaprosiliśmy również serwis DoradcaSmaku.pl, którego jesteśmy użytkownikami. Niniejszym serdecznie zapraszamy Was na…

Sztuka kulinarna w Sztuce Mięsa
Lekcja gotowania z Mr. & Mrs. Sandman oraz serwisem DoradcaSmaku.pl

Zależy nam przede wszystkim na zintegrowaniu białostoczan zainteresowanych tematyką kulinarną. Chcielibyśmy również pokazać, że kuchnia to ważny składnik życia, kultury, propagować ideę gotowania, a także przedstawić białostocką blogosferę kulinarną. Blogerzy stanowią istotny element życia kulturalnego innych miast, tak dzieje się również w Białymstoku. Jak zorganizować warsztaty kulinarne , do których drzwi zapukać oraz o czym należy pamiętać – relacje zdamy już wkrótce :-)W tej chwili wiemy,że szkolić się, warsztatować, bawić z nami będą autorzy blogów: EkoQuchnia, Twardy Szparag, Kuchenne Ewolucje, Na cztery widelce oraz Siostry W

W programie:
–  przystawki: guacamole i gorditats (mięsne i bezmięsne)
– danie główne: idealnie wysmażone steki z polędwicy wołowej, puree ze słodkich ziemniaków, salsa z kukurydzy i czarnej fasoli
– deser: mus czekoladowy z chili Morita (gluten free) Oraz prezentacje i warsztaty:
– sposoby użycia różnego rodzaju noży
– sekrety wołowiny (rodzaje mięsa i budowa tuszy)
– obróbka polędwicy wołowej oraz przygotowanie jej do smażenia lub grillowania
– tajniki profesjonalnej kuchni oraz przepisów latynoamerykańskich
– atrakcyjne konkursy z kulinarnymi nagrodami
– wieczór zwieńczy kolacja integracyjna dla warsztatowiczów

12.12.12 r. (środa), restauracja Sztuka Mięsa na ul. Krakowskiej 11 w Białymstoku

Warsztaty plakat

Zobacz także: