Chlebek bananowy i domowe gotowanie

Chlebek bananowy i domowe gotowanie

Chlebek bananowy odkryliśmy stanowczo zbyt późno. A dla osób, które po powrocie z pracy/uczelni mają ochotę na „coś słodkiego” jest idealny. Rozgniatamy, mieszamy, pieczemy – to wszystko!Współczesna, „wychodząca do ludzi kuchnia” promuje smaczne, proste, domowe posiłki. Nie trzeba więc chodzić do drogiej restauracji czy ekskluzywnej cukierni, by cieszyć się smakiem wspaniałej potrawy. Choć przyznajemy się, że uwielbiamy wypady do restauracji, lubimy ubrać się elegancko i w miłej atmosferze kosztować wyrafinowanych dań, specjalności szefów kuchni.   Takie randki, oprócz oczywistych skutków, pozwalają nam na odkrywanie kolejnych kulinarnych poziomów oraz dają inspirację. Jednakże kochamy również zapraszać do siebie przyjaciół i podczas wspólnego gotowania, wieczorków tematycznych, odkrywać kuchnie francuską, włoską, indyjską itd…Gotujmy więc w domu, nie odmawiajmy sobie tej przyjemności. Na początek chlebek bananowy, który – nie wiedzieć czemu – kojarzy nam się z amerykańską tradycją kulinarną…

Banana bread:
110 g masła
190 g cukru pudru
2 duże jajka
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 duże banany

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Zapewniamy, że zanim osiągnie on tę temperaturę, ciasto będzie już czekało w blasze. Dojrzałe, nawet nieco pociemniałe banany, obieramy i w misce rozgniatamy widelcem na lepką masę. Dodajemy do nich waniliowy ekstrakt. W osobnej misie ucieramy lub miksujemy na gładką masę masło z cukrem. Następnie wbijamy jedno jajko, dodajemy połowę przesianej mąki, mieszamy i dodajemy pozostałą część wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Banany i ciasto łączymy, raz jeszcze mieszamy i przelewamy wszystko do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (zamiast tego można oczywiście użyć papieru do pieczenia itp.) keksówki (lub innej formy). Pieczemy ok. 50 min. w piekarniku z termoobiegiem. Jeśli ciasto zbytnio się przyrumieni, należy przykryć blachę folią aluminiową. Przy pomocy wykałaczki wykonujemy test na gotowość… It’s done!

Smacznego!
Mr. & Mrs. Sandman

Zobacz także: